top of page
Sök
  • Skribentens bildMarika Grankvist

GIC 2019 i Kalifornien i USA

Uppdaterat: 10 jan. 2020

Runt midsommartid for jag till USA och Kalifornien för att medverka och delta på Global Inspiration Conference, GIC. Årets upplaga ägde rum på en retreatanläggning i kanten av nationalparken Joshua Tree, känd för sina unika träd. Jag visste att vi skulle hålla till i öknen 2,5 timmars bilresa utanför Los Angeles men blev ändå överraskad av den blomprakt som trots allt fanns på anläggningen.

Så vad är då GIC? Det är en unik blandning av medskapande retreat på temat andningsteknik och en årlig kongress för organisationen International Breathwork Foundation, IBF – en organisation som idag har över 400 medlemmar och som arbetar som ett branschorgan för andningspedagogik. Alla kan delta på konferensen och/eller bli medlemmar, vare sig man är andningspedagog eller ej.


Formen för eventet är unik och skulle jag vilja påstå att den lär oss att vidareutvecklas som ledare, både för oss själva och för en grupp. Och hur då? Jo, genom att alla som deltar kan välja att aktivt medskapa. Om du har kompetensen kan du på plats erbjuda en workshop där och då. Tillfälliga och spontana möten ger också möjligheter till spontana samarbeten på plats med andningspedagoger som aldrig tidigare träffats men som inser att de tillsammans kan erbjuda ett koncept där och då. Och hur går detta till? Varje morgon får engagerade deltagare möjligheten att erbjuda workshopar under för- och eftermiddagen. De engagerade workshopledarna får ställa sig på scenen och presentera sitt event. Efter en intresseanmälan via handuppräckning från publiken fördelas sedan workshoparna i de tillgängliga lokaler som finns och detta presenteras för deltagarna på informationstavlor under dagen.


Men du kan också delta med en frivillig morgonaktivitet. T ex kan du erbjuda morgonyoga eller meditation om det är något du är redo att bidra med. Eller arrangera ett gemensamt morgondopp.

I år var vi 240 deltagare från ett trettiotal länder och många, ca 40 %, var faktiskt förstagångsbesökare på GIC. Veckan invigdes av tre indianer från Hopi-stammen resp Apache-stammen. En indiansk välsignelse tillsammans med ett suggestivt trummande fick inviga veckan. Sedan fick samtliga deltagare ett instrument och tillsammans med våra indianska guider skapade vi en musikhappening där och då. Det blev en suggestiv och energiskapande aktivitet som satte tonen för hela veckan. Tanken var att de indianska gästerna bara skulle delta på invigningen men de blev så entusiasmerade av veckan att de valde att stanna veckan ut och ge healingsessioner och workshops. Detta är ett ganska talande exempel på hur detta event påverkar deltagarna.

Från och med dag 2 startar AGM – Annual General Meetings - som är IBF:s årliga medlemsmöten. Dessa är mer intressanta än de kanske först låter eftersom det är här alla viktiga beslut fattas om hur vi vill arbeta med andningspedagogik globalt och förenat. På dessa möten väljs nationella representanter, värdland för kommande års GIC och tillsätts arbetskommittéer etc. Men det finns ytterligare en intressant aspekt av dem – det är på dessa möten som vi utvecklar vårt ledarskap ännu mer. Vi lär oss att ställa propositioner, argumentera för och emot samt aktivt och synligt stå för våra beslut (fortfarande är det handuppräckning som gäller vid röstande) och vi är med och skapar framtiden.


Förutom workshopar så erbjöds spännande föreläsningar från kända namn inom andningsvärlden som Dan Brulé, Judtih Kravitz, Jim Morningstar, Jessica Dibbs m fl.


Olika skolor inom andningspedagogik fanns representerade; rebirthing (frigörande andning), transformational breath, buteyko-metoden, holotropisk andning, coherent breath m fl.

På kvällarna erbjöds alltifrån frigörande dans till schamanska ceremonier för kvinnor resp män till en cacao-ceremoni för att bjuda in olika helande aspekter till vår existens.

Efter ett par tre dagar av intensivt andningsarbete i workshopar och processande brukar den tredje och fjärde dagen i veckan präglas av kreativitet och glädje. Detta når sin kulmen på sista kvällens talangkväll då alla har möjlighet att inta scenen, spela upp en sketch, sjunga, spela, dansa, läsa en dikt eller vad man nu önskar och vill.


Ja det är svårt att återge denna helhetsupplevelse. Efter en intensiv vecka med nya och gamla vänner kom jag hem full av glädje, tacksamhet och energi. Eller så kan man uttrycka det som någon beskrev det på GIC2019, jag knöt an till de sk 4 G:na:

Gratitude vilket leder till Giving vilket leder till Grace vilket leder till Go For It vilket leder till Gratitude osv.


Så blev du inspirerad? Ta då chansen att komma till Dalarna nästa sommar då vi arrangerar GIC i Sverige. Läsa mer på www.gic2020.com. Välkommen!


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page